Pidu keisripalees ehk Oude Geuze VAT 109

Tootja: Brouwerij F. Boon
Stiil: Gueuze
Kangus: 8.25%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer / Lambic.info

Ei läinudki lugematult kaua aega mööda, kui mu kätte jõudiski järjekordne Booni VAT seeria lambic. Viimati aitas meelte avanemisele kaasa VAT 79. Sedapuhku pole siiski tegemist puhtalt ühekultuurilise foederiga, sest varasemalt on antud vaadis pikaajaliselt talletatud konjakit. Nagu 79. foeder, on ka 109. üsna pika ajalooga, olles valmistatud Saksa meistrite poolt 1910. aastate alguses.

Mesiselt kuldne ja beežika, enamvähem korrapärase peaga vedelik. Kergelt hägune. Keskmise karboniseerituse kui kehaga. Tasakaal.

Lõhnas ma siiski ootasin mõneti rohkem konjakist vimkat, ent fanfaarid kui gongimees vaikivad selles osas, ja keiser nõjatab haigutades küünarnuki lauaäärele, käsi põsakil ning oodates avangut. Peo edenedes ja inimhingede soojenedes siiski keisri ninalõõrid avanevad ning selline kauge ja hästi kergemeelne konjakine meelte kipitsemine annab endast aru. Õrnalt tammine. Ahjuõunad vanillisuhkru ja kaneelikoore tükikestega. Mõned piisakesed troopilist puuviljasust kui eksootilisust. Ja natukene valge veini äädikast teravust ja tooni. Keisri kulmud kerkivad ja nina võdistab nagu elevuses taksikoera saba, kes hüppab pea ees rebaseuru teadmatusse pimedusse.

Keisrile unustati mainida, et õige pidu käib ikkagi kaminasaalis, kus härrad uhked ja ausad vannuvad truudust konjakiklaasile ja täidavad veel kergelt toorest tubakast piipe. Võib-olla isegi mälutakse värskelt korjatud tubakalehti. Ja konjak on küpsenud parimas vaadis aastakümneid kaks, kui isegi mitte rohkem. Tamm on ajast karastunud ja parkinud, täites ruumi mõrkja ning kipitseva vaikusega. Ükski vaikus ei saa olla piisavalt piinlik. Pikk ning vabadusetahtes kaugenev konjakine soojus. Järelmekina jääb meenutama virsikumoosine ja karamelline mänglev hapukasmagus maius - karamellikissell puuviljadega, kuhu on lisatud ka lusikatäis värsket kanarbikumett. Konjak tantsiskleb meeste meeltes ja kõrides kuni peo lõpuni. Ja see pidu ei näi veel lõppevat niipea. Happeline pidu. Kuiv ja krudisev.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus