Viibutas kirvest, mekutas mõdu ja kergendas ehk Jækel

Tootja: HaandBryggeriet
Stiil: Barley Wine
Kangus: 9.5%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Odraveinid on kahtlemata üks mu nõrkustest, millele on mul raske ei öelda. Kuidagi on nii läinud, et see stiil pole teab mis populaarne. Antud stiilist õllet on siiski pigem keeruline leida ning veel keerulisem on leida väga hea eksemplari. Eks tootmine ole ka mõnevõrra tüütu, sest raskelt linnaselise õlle küpsemine ja maitsenüansside avanemine võtab omajagu aega, sest kes ikka tahab toorest materjali välja lasta. Ja aeg on teadupärast raha. Kes on natukene rohkem õllemaailmas ringi jalutanud, siis neile on kindlasti HaandBryggerieti nimi võrdlemisi tuttav. Selline tillukene ja armas pruulikoda Norrast. Ja nimelt aastal 2014. pruulisid nad seesuguse põrguliku alatooniga odraveini, mis kannab batchi-numbrit 666 ehk Jækel.

Misantroopsete põrguküüniste vahelt päästetakse valla selline tumepruun ja võrdlemisi läbipaistmatu vedelik. Vaht on beežikas ja hoiab oma au üllatavalt pikka aega. Karboniseeritus on pigem keskmine või isegi alla ehk kõrile ega maole väga haige ei tee.

Aroom on tugevalt marjane ning taustal kumab isegi teatavat suitsusust, mida ühelt odraveinilt esmalt ei ootaks. Karamelline ja kanarbikumesine. Seedrikäbid ja kuivanud tammekoore kirbus kui puidune pakitsus. Pehme ja piimjas. Pigem lihtsakoeline, kuid samas tohutult küllane ja värskendav. Pimesi võiks arvata, et tegemist on pigem karmikoelise ja tahumatu šoti eiliga.

Alkoholi on siin täpselt nii palju, et nii maitses kui lõhnas on sellest tunda ainult soojust. Super hea tasakaal. Nagu keegi kukutaks ja hüpitaks järjest pähkleid keele peale ja alla. Pähkliküllane, tagasihoidlikult. Opressiivne karamellisus ja šaakalik iirisene kooselu murakate ja jõhvikate vahel. Pillerkaar vahtralehe all. Hapukas-kirbe-magus-soolane oleskelu.

Kõrilõikajat komplementeerib kõige ideaalsemalt vanem laagerdunud juust või selline sulnis lambapiima juust läätsede ja köömnetega. Rammus suutäis siit ja sealt.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus