Tuult hüüa ja purjed tõsta ehk Alte Hansa

Tootja: 7 Fjell Bryggeri / Vaat
Stiil: Mumme
Kangus: 10.0%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Meie enda Vaat ja norrakate 7 Fjell on ühistööna saanud hakkama millegi eriskummalisega. Ilmselt enamik ei olnud varasemalt kuulnudki sellisest stiilist nagu mumme. Kui lühidalt see müstika kokku võtta, siis on tegemist ajaloolise ja pika ajalooga õllestiiliga, mis on magus ja kange ning selle pruulimisel kasutatakse erinevaid ürte. Ei tundu ju keeruline? Tegelikult on see lugu natukene keerulisem, nagu õlu ise hilisemalt näitab ja tõestab.

Sügavalt vaskset tooni vedelik, mille peale moodustub väikse sõrme kõrgune tihe pea, mis kaob üsna kiiresti.

Aroomis on nii-nii kenakesel kesksel kohal päikeseküpsete vaarikate ja metsmaasikate mahlane segu koos värskelt mesimummude poolt korjatud kanarbikumeega. Õrnalt on ka veel apelsini ja mandariini koort tunda, mis seguneb mahedama ja magusama tšilli ning aniisiõite kui mündi värskendava lõpuga. Röstitud maapähklid. Ja oivalised soolasest mereveest ja higist läbi ligunenud augulised sokid. Ja see kõik on õigupoolest alles algus, sest sügavamates soppides on omajagu veel lisaks käimas. Palju ürte. Isegi liiga palju ürte. Totralt.

Raskelt karamelline ja mesiselt veniv. Kreemjalt kommine. Röstitud banaanid ja kuivatatud ploomid. Ürdid on omal kohal ka maitses, kuid palju tagasihoidlikumalt. Meelsamini väga marjane ja hästi tasakaalus - alkohol on lausa lummavalt hästi selle magusapoolse marjasuse kuhja all peidus - tumedam belglane. Maitse lõpposa on mõnusalt vaigune kui vürtsine ning jääb alkoholisoojuses veel pikemaks ajaks soojust andma ja teed näitama. Maitseküllane.

Keskmise kehaga ning kõik on hästi paigas. Ideaalne kesktee, kui tahta tutvust teha kehakamate ning kangemate ürdiõlledega, kuid ka samal ajal ennast sobitada meeleollu koos millegi belgiapärase ja tummisemaga. Palju kihte. Palju lõhnu. Palju maitseid.

Sobib fantastiliselt tugevama linnuliha kõrvale nagu hani või part. Ja loomulikult sinna kõrvale korralikud pühadekapsad.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus