Härrasmehed istuvad põlv üle ego ehk Bière Brut 2016

Tootja: Õllenaut / Jaanihanso
Stiil: Bière de Champagne / Bière Brut
Kangus: 11.8%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Õllenaudid Sauelt ja siidrilembesed mahemehudikud Pärnumaalt panid pead kokku - kaks pead pidi ju palju parem olema kui üks - ja tegid siinmail esmakordselt midagi väga erilist. Vähemalt ametlikult pole keegi teine šampanjameetodil pruulitud õlleni oma tegudes ega lubadustes jõudnud. Küll on õnnestunud proovida kohaliku Kastani pruulikoja analoogset odraveini laadset bruti, kuid see millegipärast väga emotsioone ei tekitanud ja pigem tundus, et midagi oli peale pikka aega pudelis seismist metsa poole läinud.

Põhjaks tundub kirjelduse järgi olevat üsna korralik vürtsine ja karamelline belgiapärane kange eil, mis on saanud osa methode de champenoise protsessist. Ehk enne poelettidele jõudmist on see omajagu aega juba pudelis istunud ja küpsenud.

Etikett jätab kaunikesti soliidse ja professionaalse mulje. Ühte on sulanud Jaanihanso minimalism ja Õllenaudi lustakas maskott. Lisaks korralik Jaanihanso kääniskork, mis paistab väga hästi sobivat säilitamiseks. Oled sa nüüd šampanja või õlu?

Lõhn on tugevalt pähkline, iirisene ja taruvaiguselt käre. Maiasmoka kommine unlem; sumisev karamellisus. Kergelt hapnenud piim. Õrnalt käärima läinud üleküpsenud valged viinamarjad. Tugevalt puuviljane: õunad ja apelsinid. Vasaraga lajatav terav vürtsisus.

Mine pekki, papaianägu! Mis troopiline lõuatäis? Suur taldrikutäis viilutatuid küpseid mangosid, ananasse, hurmaasid ja meloneid, kuhu on juurde puistatud kerge peotäis rosinaid ja peale saputatud vaniljet - ja papaiad loomulikult. Maaaaagus! Tohutult karamelline, aga pigem selline mõrudama nüanssiga. Kommisuhkrust imalust samas ei ole. Lõppmaitses tuleb siiski juurde ka kerge hapukas kõrvaljoon, mis lükkab kogu selle puuviljase ja karamellise kupatuse väga hästi paika.

Alkoholi põletus on sellise mahuprotsendi kohta ikka ütlemata hästi peidus ja selle teravus näppe otseselt näkku ega kurku ei suru. Teisalt tuleb kõrgemal temperatuuril rohkem esile pärmimudru rohmakus. Soovitav serveerimistemperatuur on küll vahemikus 0-4C, kuid kõige külluslikum maitse- ja lõhnabukett on umbes kuskil 7-8C juures (mudrusus pole veel nii häiriv).

Kindlasti on hea valik siia kõrvale võtta üks tugevam kitsejuustu või pikemalt laagerdunud lambapiimajuustu tükk.

Igatahes on saadud hakkama millegi vägagi väärikaga, millel on veel väärikam koht õllekeldris, et seda kunagi iseenese headuse valguses taasavastada.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus