Elevandi jälgedes läbi lumise raja astu ehk Vaikus

Tootja: Pühaste
Stiil: Sweet/Oatmeal Stout
Kangus: 7.8%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Pühaste pruulikoja siiani ametlikult väljaantud õlledest mitte ühegi kohta ei saa ma öelda, et see keskpärane või halb. Alustades humalapommidega nagu Humalakoda ja Mosaiik, ning lõpetades - pole vist paljuks öelda, et üheks minu kohaliku lemmikõllega - raskepärasuse meeliskuju ja maailmataju purustava Dekadentsiga. Kohalikus õlleskenes, Baltikumis kui Skandinaavias - ja isegi veel rohkem idas kui läänes - ollakse siiski arvestavad tegijad.

Vaikuse valem on üpriski lihtne: Tseiloni kaneeli, apelsinikoorte ja laktoosiga pruulitud vürtsikas ja mahlane kaerastout. Väärikas kaaslane külmadeks talveõhtuteks.

Pea on üsna võimas ning pähklipruun vahumütsikene oma ebakorrapärasuses seisab üsna pikka aega. Väga sametine vahukiht, mis mähib ennast vaikides võruna ümber vuntside. Võimas ning esiletungiv.

Lõhnas hõljub mahedalt magusvürtsikas kaneeline pähklikoor, mis on raputatud suus sulava kreemja piimašokolaadi peale. Apelsinikoore mõrkjust kui kergelt kruvivat pingelist teravust on mõnusalt kuskil kukla pahupoolel tunda, ent kombekalt vaoshoitult. Kusjuures ilma põhja välja valamata tungib esiti nina üsna mündine ja raudrohune nüanss (kohati väga kirbe). Koos mudru ja muude olenditega lööb ninas välja see sama kirjeldatud kreemine ja maguspoolne (samas mitte väga imal) bukett. Episteemiline virgumine ja vaimne selginemine.

Stiilimääratlus esmalt mind natukene hirmutas ja ootasin midagi kolemagusat nagu siin horisondil on kombeks jõuluõlledega teha. Kuigi ma tean, et antud õlle pruulimise puhul ei ole kasutatud teed, siis kaera ja apelsinikoorte sümbioosina tekib selline huvitav mõrkjus, mis kaunikesti meenutab kvaliteetset ja kanget musta teed. Sinna natukene kaneeli ja piima juurde ning talvemuinasjutt ongi sündinud. Kord on mõrudalt röstiraske, kord on laktoosimagus ja kord on puuviljane suveunenägu. Tegelikult üsnagi lihtne, aga krutskeid ja üllatusmomente jätkub.

Minu arust täiesti super õlu, mis sobib jõululauas natukene toekama prae kõrvale, olgu selleks vana hea klassikaline kodusiga või natukene lahjem ja taisem põdra/kitseliha tükk. Ära mulgikapsaid unusta!

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus