Juurte nukruse lahkmel ehk Chimay Bleue (2006)

Tootja: Bières de Chimay
Stiil: Belgian Strong Ale
Kangus: 9.0%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Seesamune sinine Chimay toob vist meist paljudele paraja nostalgialaksu. Kas nüüd päris esimene, kuid esimese paarikümne tugevama ja rammusama belglase seas oli see kindlasti. Aega on sellisest esimesest "sinisest" üksjagu möödunud, olles ennast rahumeeli vahelduva eduga taas meelde tuletanud, pole ta tegelikult kuhugi kadunud, ehkki vahepeal on omajagu uusi lemmikuid tekkinud.

2006. aasta versiooni leiab siit ja sealt, kui vaid natukene paremates õllepoodides ringi vaadata. Selles mõttes on see siiski üsnagi taskukohane ja ilma iseenese vaevata näidiseksemplar selles osas, et mis juhtub ning kuidas juhtub õllega, kui see pikemaks ajaks kuhugi ära unustada. Kümmekond aastat on selleks juba täitsa kenakene ajaperiood.

Kastanipruuni vedeliku peale õigemini väga pead ei moodustugi. Korrapäratu pallimeri, kust aeg-ajalt kahvatuva hilissügisese tuimusega kerkivad viimaseid hingetõmbeid tegevate trollilaste käekesed.

Pähklišokolaadikreemine rukkileivakannikas ja pitsikene kõige ehtsamat rosinalikööri. Kuivatatud datlid ja ploomid. Raskemeelsed lõhnakombitsad peegeldavad tarduvalt kinnistuvat ning mõistust raskelt kleepivat veinilaadset vaikelu. Kui ma oleksin vaid vein, ja ohkab. Marjane ja kergelt vürtsine iirisekomm. Kerged vasksed noodid. Lõhn on ometigi üllatavalt intensiivne.

Sa saatana hapusus. Ootamatult hapu. Piimašokolaadine nurrumine. Pähklid ja värgid. Kangust on tunda, ent näkku keegi leeki ei puhu. Kellaviie tassikene teed mee ja sortsukene suitsust viskit. Järelmekis viskab sellist häiriv rauamaitse plaanile ning lisaks on tunda kerges maniakaalsushoos happelisust. Keskmisest kuivem. Uppunud paat ja külmunud kalamehed.

Aeg on hambaid näidanud ja parasjagu. Oksüdeerunud ja kortsus. Kui ei teaks, missugusest suursugusest õllest see kõik alguse on saanud, siis ei oskaks ilmselt neid karedaid ja kohati mahalihvitudi külgi niivõrd hinnata. Pehmekene ja põdur, aga jätkuvalt väga maitserikas ja meelipaitav. Serveerida kergema valgehallitusjuustu ja puuviljavaagna kõrvale.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus