Ähmane kana ehk õrnalt lambicus marineeritud kanafilee juustulotu ja sibulapükstega

Ma olen tegelikult juba mõnda aega mõelnud, et tahaksin proovida midagi põnevat ja maitsvat teha lambicu ja linnulihaga. Eeskätt on mõtteis mõlkunud part või kalkun - ja pigem olen mõelnud seda nii, et teeksin sellise kergelt hapuka koorese kastme sinna juurde. Üldiselt ma väga suur kanaliha sõber ei ole ning eelistan pigem parti või vutti (lihtsalt palju maitseküllasemad), kuid täna sattus poes näppu paar sellist täitsa isuäratavat filee tükki ja raske oli neile ei öelda. Mõte, et ma neilt kiirelt hapuõlle marinaadis ette valmistaksin, tekkis tegelikult alles hiljem kodus. Mõeldud ja tehtud. Arvestades, et ma tavaliselt kanalihast söögi tegemist väga ei naudi, siis see kiirelt kokku pandud retsept töötas isegi üsna hästi. Väga mahlane ja kergelt vürtsikas. Kahtlemata väärt proovimist veel uuesti.

Koostisosad

Liha:

  • 500g kanafileed

Marinaad:

  • 100ml oude gueuzet
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 1 tl meresoola
  • 1 tl roosat soola
  • 1.5 tl pipart
  • 2 tl worcestershire kastet
  • 0.5 tl cayenne
  • 3 küünt küüslauku (purustada)
  • 2 tl oliiviõli

Katmiseks:

  • 1 keskmise suurusega sibul
  • 30g noort riivitud goudat

Valmistamine

Marinaadis kasutasin oma lemmik-gueuzed ehk Boon Oude Geuze, millest saab lähemalt lugeda siin.

Marinaadi koostisosad segame lihtsalt kokku ning nõrutame selles fileetükke, kergelt määrides sisse ka põhjas oleva vürtside ja maitseainete massi. Seejärel asetada fileetükid ahjuvormi või potti. Anuma põhja võib kergelt ka võiga kokku määrida. Ülejäänud vedelik kallata vormi ning sinna põhja jäänud vürtsid määrida veel omakorda filee peale. Juurde lisada vähesel määral noort gouda juustu. Kui nii rammusat varianti ei soovi, siis piisab natukesest tüümianist või oreganost. Kana enda kõrvale võib lõikuda samuti ühe keskmise suurusega sibula, mis marinaadis kergelt haududes jääb mõnusalt mahlaseks ja krõmpsuks. Kogu see krempel võiks umbes pool kuni tund aega seista, enne kui ahju pista.

Küpsetada 15 minutit temperatuuril 200C, seejärel katta fooliumiga ning lasta veel 20 kuni 25 minutit 150C juures rahulikult küpseda.

Serveerimine

Ise tegin kõrvale väga klassikalise kirsstomatite ja päikesekuivatatud tomatite, mozzarella ja Rooma salatiga rohelisuse. Väga lihtne ja kerge. Kõrvale serveerida selline kergemapoolne witbier. Kasvõi kohalike õllede näitel Witty Nelson või Charlie.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus