Sügistalve melanhoolia ehk Hõbevalge

Tootja: Pühaste
Stiil: Old Ale
Kangus: 8.0%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Täiesti juhuslikult enda õllesahvrit korrastades jäid näppu mõned Pühaste poolt Lehe pruulikojas ellu toodud Hõbevalge pudelid. Vahepeal on üsna täpselt aastakene möödunud. Paljut on muutunud kui sündinud. Lumi on sulanud ning uuesti tärganud rohelisuse varvastel. Tartu päikese all on omajagu higi valatud ning Pühaste endagi õllekoda sai viimaks valmis. Mis on saanud hõbedast ja valgest?

Õlle enda kirjeldus on sama lühikene kui ajasamblast mätsitud tammevana habemetutt:

Wheat malt based Old Ale brewed with Hallertau Blanc hops and aged on Sherry oak chips giving the beer distinctive vinous notes.

Kuna mul värsket versiooni käepärast pole võtta - loodan, et Pühaste siiski pruulib sellest õllest versiooni ka enda pruulikojas -, siis ma üritan üsna pealiskaudselt enese mälestuste ja märkmete põhjal aimu saada, mida need janused ajakõrid sellele veiniselt õilsale vabadusvõitlejale teinud on.

Omajagu stiilipärasust on juurde tekkinud. Või siis ka mitte. Pähklipuu värvi kergelt hägune vedelik, mille laotuse katab tugeva ja suuremulliline pea. Lõhnas on lilline ja puuviljane pillerkaar hoopistükkis asendunud palju magusama ja karamellisema, isegi kergelt pähklileivase ja tummise ploomiveiniliku raske loomu kui sarmiga. Lõhna järgi ütleks esmalt, et subjekti stiililine määratlus oleks pigem barley wine kui old ale.

Maitses lööb tammelabidas pähe. Otsaette ja taha. Taniinine teravus ja vürtsikus. Esialgne marjasus on pigem asendunud raskemeelse taruvaiguse mõrkjusega. Ajaga on viinamarjadest saanud rosinad ning ploomide kulmud on ikka päris kortsu läinud. Humal on üpriski surnud, kuid seda oligi oodata. Teisalt heliseb taustal mõnusalt värskendav võilillenektar. Ja veel mesist kui vaigust kleepuvust. Ja alkohol on väga hästi peitu kadunud. See kaheksa punkt null mahuprotsenti on kauge nägemus ja ilmselge vandenõuteooria.

Elu on hea! Kergelt laagerdunud juustupoiss ja/või šokolaadiküpsised siia kõrvale ja läheb veel paremaks.

La vérité est dans la vin!

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus