Linalakka imetle ja varvastele suudle ehk Cuvée Mam’zelle

Tootja: Brouwerij De Leite
Stiil: Sour/Wild Ale
Kangus: 8.5%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Mul on tunne, et De Leite on selline pruulikoda, et kui sulle nende käekiri meeldib, siis on tegemist väga hea õllega ja kui absoluutselt ei istu, siis põrnitseb kirvega jõhkard pudelis ja ootab kunas sinu peakene maha lüüa. Kõik on suhteline. Mulle on nende tegemised ja katsetused väga meelepärased ning eelmisest, eriti marjasest ja mahlakast Cuvée Soeur'ist, võib lugeda siit.

Sellegi õlle puhul on see teatav salapära. Ühest allikast võib lugeda, et temakest on hoitud Médoci piirkonnast pärinevas veinivaadis, teisest jällegi, et hoopis kurikuulsast Bordeaux'i piirkonnast pärinevast puuanumas. Teisalt on siiski tegemist naabermaakondadega ehk siis mõlemas võib tõtt olla. Ja siis need ürdid. Kirjeldusest jääb mulje, et on pruulitud üks korralik triple, mis on suvalise umbrohuga ja bakteritega nakatatud ning kuhugi eriti müstilisse vaati seisma jäätud. Kes seda teab. Ja kes sellest hoolib.

Välimus on selline tavaline. Liigagi tavaline ja igav. Meeleheitlik kleepuvus. Ihar.

See lõhn, no kurat, soolakurk ja marineeritud kõrvitsad. Kergelt higised ratsapüksid. Äädikane ja parasjagu roiskuma läinud marjavein. Muskus ning kolmandat nädalat kühveldamist ootav vaglamagustoit. Midagi nii tuttavat ja pikka aega kratsimist. Siis tuli valgustus ja selgus, et kõige ehtsam kanarbikumesi. Kerge pune.

Maitse. Seda nagu alguses ei olegi. Lonks-lonksu haaval hakkab see õlu ennast maitse osas siiski avama. Suus on domineerivaks taustaks tammine ja taruvaigune sfäär. Halastamatu pärm. Terav ja ürtsine segu keldrikakandi väljaheidetest ja ämblikuvõrkudest - väga rõske ja vänge mustus. Tagatiival lopendab sinihallitusjuustulik seenekene. Head mõtted, head seened.

Jaburus korda kolm veider (hapu)õlu, kuid viimase piisa lahkudes pean tõdema, et tegelikult mulle see kohati ruineeriv ogarus isegi (väga) meeldis. Tohutult veiniliku olemusega, kuigi samas säilitades õllele kohase väärikuse. Joviaalne sell.

Värske põdramaksapasteet krõbedal bruschettal koos parmesani ja rammusa palsamiäädika kaarega - see on kõik, mida sa vajad siia kõrvale.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus