Kas ka elektrioinad vahest päikest näevad ehk 3F Oude Geuze (2015)

Tootja: Brouwerij 3 Fonteinen
Stiil: Gueuze
Kangus: 6.0%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Las ma räägin sulle millestki tõeliselt kuninglikust. Isegi sedavõrd suurejoonelisest olemusest kui kogemusest, et isegi kuningate kuningad kummarduvad selle ees ja väänlevad. Ja oi kuidas väänlevad. Joovastuses, valus ja meeleheites. Ootavad oma algust ja lõppu, keskpärasuse külmas higis. Kipras kulm ja lohisev vasak jalg. Ma räägin teile ühest hapuõllede kuningast ja selle veel kuninglikumast eksistentsivormist.

Tegelikult on Brouwerij 3 Fonteineni poolt toodetav oude geuze väga hea näide sellest, kuidas pruulida ja blendida üks ütlemata mitmetahuline ja samas ülimalt tasakaalus kui maitseküllane hapunektar, mis on omas stiilis kahtlemata väga hea stiilinäide, millest paljud teisedki õppust võtavad. Esmalt maitsemeeled. Kõikide maade maitsemeeled ühinege. Siis pruulmeistrid. Ärge kartke ja tundke ennast võimsana.

Klaasi kuvandub üpriski jonnaka ja püsiva peaga neitsikuldne vedelik. Esialgu isegi harjumatult klaar ning läbipaistev, ent kerge sade lisab üksjagu sügavust kui muid nüansse. Klaasi jääb püsivalt kleepuv-maniakaalne ringjas mõistus, mis hoiab sellest kinni viimase lonksuni.

Kellele veinijumal ja kellele äädikajumal, eksju? Või siis lausa mõlemat. Ninna plahvatab, sõna otseses mõttes, kompromisse tegemata, jõhkeräädikane ja tanniinine valgesõstra-murakamoos koos hapukasmagusate värskete vaniljekaunadega. Totrus kolm koma kaks. Higise mära tagumik ning vetsupotti uppunud noore rabarberivarre koosmõju. Ma tunnen ennast kuningana! Äädikane, vürtsine ja higine - kuninga elu pole lihtne.

Hapu on see elu. Meeldivalt hapu. Toored tikrid ja juulikuised kodumaised viinamarjad. Nii puidune. Hapukasmagusvürtsine äädikane ja väävline küpsus. Kreemjas ja sametine. Ja need vallatud huuled. Need huuled jäävad meeldivalt kipitama ja kuivavad. Kergemeelne vürtsine ja isegi soolane kipitus. Värskendav ja niisutav, kuid samas kuivad nagu kaldale uhutud kalakene. Ma mainisin vist mingil hetkel tasakaalu. Aga ongi. Lihtsalt väga ogar ja kolmanda dimensiooni tasakaal. Pole nõrganärvilistele.

Maasikad ja vahukoor!

Pilk tasub peale heita ka ühele 3 Fonteineni juveelile Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston, millest oli juttu siin.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus