Kuhu küll jõuluvana mu soojad sussid viis ehk Xocoveza For The Holidays & The New Year

Tootja: Stone Brewing
Stiil: Imperial (Milk) Stout
Kangus: 8.1%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Kui väga lühidalt Xocoveza saamislugu kokku võtta, siis on asi selline, et Stone Brewing pruulib iga-aastaselt kõige parema Ameerika kodupruulija kõige parema õlle. Aastal 2014. aastal oli selleks Chris Bankeir milk stout, mis kannabki seesugust müstilist nime nagu Xocoveza. Inspireerituna mehhikopärasest kuumast šokolaadist, võib öelda, et tegemist on igati konkurentsivõimelise vellega Mexican Cake'ile (seda mekkisin ma siin). Õllesõbrad võtsid selle esimese katsetuse niivõrd hästi vastu, et Stone võttis eesmärgiks seda pühade eel uuesti pruulida. Nii juhtus see möödunud aastal, kui ka sel aastal (paar nädalat tagasi tuli uus partii välja).

Klaasi tantsiskleb elaval sammul tumepruun, peaaegu läbipaistmatu ja raskelt masuudikarva vedelik. Taaskord silm puhkab, nähes sellist peaaegu veatut ja täiuslikult dekandentlikku väikemullilist pead.

Vanaema õunakoogi nimel! Vanilje ja kaneel sind võtku õlle-ristisõdija. Ninna tungib väga-väga-väga intensiivne kaneeli ja õuna aroom. Taustal on selline kergelt kõrbenud õunakoogi tuhmunud äärekoorikud. Marja-toorjuustukook koos värskelt pressitud kohvi ja eile õhtul lüpstud lehmapiimaga.

See tunne, kui oled veel hommikuses unepohmas, oled just valmis jahvatanud värske kohvi ning pressinud sellest täiusliku musta eliksiiri, rikastades seda rammusa piimaga. See esimene lonks. Need esimesed mõtted. Tunned kuidas keha võpatab ning samm-sammu haaval siia reaalsusse tagasi longib. Väga palju kohvi. Ja veel kohvi. Kaneeli on mõnevõrra vähem tunda maitses, ent siiski mitte vähe. Kergel kreemine ja piimane konsistents. Mustsõstrad ja datlid. Keele tagumises osas heliseb kergelt tšilli, aga mitte liialt. Röstine. Mudane. Šokolaadine. Palju maitseid, kuid üllatavalt üpriski hästi tasakaalus.

Kui me siin juba pühadest ja jõuludest unistame, siis ega üks kerge mulgikapsakene koos seakoodiga üldsegi paha ei teeks. Võib-olla on hetkel mu kõht lihtsalt liiga tühi.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus