Nälg ajab januse leivaahju ehk Suur Reheahi BA

Tootja: Lehe Pruulikoda
Stiil: Imperial Stout
Kangus: 9.0%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Möödunud nädala keskpaigas heitsin põgusa pilgu Lehe Pruulikoja ja Vasileostrovskaya Brewery ühistööle Ravnodenstvie (loe lähemalt siit). Kahtlemata on tegemist selle aasta ühe parima kohaliku imperial stoudi kui õllega üldse. Üsna samal ajal ilmus tegelikult nende suurepärase Suure Reheahju (vääääga rukkine stout) burboonivaadi käsitlus, mis on kuulduste järgi seisnud samades vaatides mis maniakaal-depressiivne 15% ogarmagus Saatana Magustoit. Ausõna, see viimane õlu tekitas tõsise olemusliku kriisi. Pole siiani sellest lõplikult üle saanud.

Klaasi komberdab vaevaliste klõnksuvate sammudega justkui üleni nõgine pops, kes käärib käised üles, rebib määrdunud juuksesalke katva mütsilotu ja paljastab enda kergelt kiilaneva tumeblondi sarvis peanupukese. Peanupukene pimestab päikest üsna pikaldase meelega ning mütsikene surutakse tihedalt pealae kohale alles puändi lõppvaatuses. Tugev pea ja mõistus viivad sihile.

Klaasist viskub lõhnapahvakuna tundmatusse keskmiselt rukkikeltsaks kõrbenud leivakoorik, koos kerge rukkise hapususe ja rosinatega. Üksainsama põhjus, miks mulle ise endale leiba küpsetada, on puhtalt see ekstaatiline värske leiva lõhn. Kainestav kui purjutav. Meeli ülendav ja rahu toov. Burbooni ilmingud on lõhnas üllatavalt teisejärgulised. Kerge vanilje ja eelpool mainitud rosinad ning siirupisus. Mõneti ka kergelt söestunud tammepuit.

Maitses heliseb juba 12 burbooniingli sümfooniline terviklikkus. Aniisisiirupine ja vaniljene vabastav ohe, millele vastukaaluks surub kergelt happeline burbooni tõre loomus. Rosinapiimašokolaad ja kõrvitsaseemned. Teisalt on maitsepalett ka üsna hapu-hapukas ning röstlinnaste automaatvalang annab üsna tõrvaselt kipra peanoogutuse.

Minu arust üks ütlemata hästi tasakaalus burboonivaadi hoidis, mis sobib nimme hästi neile, kes tahavad seesuguste jõhkardlike õlledega esmatutvust teha. Siinkohal peaks kindlasti mainima, et antud õlut on mõttekas mõnda aega tallel hoida ja siis uuesti proovida: hetkel siiski mõningast toorust kui noorust kumab läbi.

Kuna põdrajahi hooaeg on hetkel täies hoos, siis kasutaksin võimalust ja võtaksin siia kõrvale kergelt maitsestatud ja praetud põdramaksa koos sellesuviste marineeritud kurkidega.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus