Nägin marjapuud, olin kalk, sõin mäge ehk Conca d'Oro

Tootja: Sori Brewing
Stiil: Imperial Stout
Kangus: 11.5%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Soriga on ju õigupoolest lood sellised, et nad pole päris Soome ega Eesti pruulikoda - ei tunnista teda soomlased ega eestlased päris omaks. Samas mujal Euroopas on tegemist ilmselt ühe kõige tuntuma Eesti pruulikojaga Põhjala kõrval. Jättes selle ebaolulise fakti kõrvale, siis on nad tegelikult hakkama saanud nii mõnegi huvitava õllega. Ehkki arvestades nende reklaamitud potentsiaali ja tegelikku väljundit, siis võiks ju nuriseda - tootmisvõimsus kui vahendeid võiks ju olla rohkemaks. Aga eks mul on täna ongi selline virisemise tuju.

Conca d'Oro on üsna maineka ja mitte kõige odavama Chianti Classico veinipiirkonna (täpsemalt Candialle veinikoja) vaatides ajatatud tummine linnasenektar.

Oma kanguse kohta on kindlasti tegemist natukene liiga kehatu olevusega. Süüdi on selles kahtlemata see hoiak, et kõik vaadihoidised peavad olema ütlemata ülevõlli ja küllaltki jõulised. Conca d'Oro on seevastu üsna malbekene ning ei sõida kõiki meeli pimestava intensiivsusega üle.

Tume kui öö ning pöidlajämedune pruunjas tihedamulliline vaht kaob üsna kiiresti. Ninna tungivad taniinised ja hapukad noodid. Küpsed pool hapukasmagusad kirsid, sõstrad ja viinamarjad. Ja nii puidune kui ka tanniinine hõlm.

Maitses tulevad esile pigem kergelt šokolaadised kui vaniljesed kuvandid. Marjasus ja kuivus. Väga veinilik. Šokolaadipuding, kuhu on kergelt vaniljet, pruuni suhkrut ja kuivatatud rosinaid kui marju peale puistatud. Salakavalus on hukastuslik. Soojenedes haarab alkoholideemoni käsi küll kõrist kinni, et see haare on lodev nagu vaksaliesist treppi peseva koristajamuti artriidivaludes parema käe ranne. Hukatus viib ootamatult mõistuse.

Ei jah, mulle tegelikult meeldib see õlu - kuigi kevadisel TCBW festivalil, värskena vaadist, meeldis isegi rohkem -, ent nagu järeldada võiks, siis ilmselt sellisel kujul nagu ta hetkel on, võiks ta pigem olla paar kraadi lahjem olla.

Siis värskendava kerguse raskuse kõrvale sobiks üsna hästi kreekerid ja värskelt marineeritud oliivid.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus