Säh sulle tšilli-brownie'sid ja valget pulbrit ehk Mexican Cake 2015

Tootja: Westbrook Brewing
Stiil: Imperial Stout
Kangus: 10.5%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer

Lõuna-Karoliina pruulikoja Westbrooki üks meisterteostest, kurikuulus ja vägagi paljuihaldatud Mexican Cake, pruuliti esmakordselt 2011. aastal, kui tol hetkel võrdlemisi noor pruulikoda tähistas oma esimest sünnipäeva. Vedel sünnipäevakook kukkus väga hästi välja. Lausa nii hästi, et mehed (ja naised), mõtlesid, et miks mitte panna see ka seisma erinevate eliksiiride vaatidesse. Mexican Cake'i vaadihoidised on legendaarsed nii oma headuse kui hinna poolest.

Mul endal õnnestus küüned taha saada kõige tavalisemale Mehhiko koogile, mida pole üheski erilises vaadis ajatatud. 2015. aastakäik pidi väidetavalt olema üks "kuumemaid". Nagu marjaste ja puuviljaste hapuõllede puhul oleneb väga palju korjeaastast ning seda ümbritsevates oludest, on sama tegelikult ka tšilliga tšilliõllede puhul. Toidutegemise juures on habanero üks mu lemmik-tšillisid - piisavalt mahe ja parasjagu tuline ning maitseküllane, et toidule huvitav aktsent (uh, ei meeldi üldse see sõna) juurde anda. Õllede puhul enda teada varasemalt habaneroga kokkupuuted puuduvad.

Ohsajuudas, tšilliga need hullu pruulmeistrid selle poisi puhul küll pole tagasi hoidnud. Esiti läheb nina krimpsu. Domineeriv värske tšilli - ninasõõrmed lapendavad. Kilgendava muskuse ja terav-magusa-uimastava kaneeli puuriv sekundaarne laskumine ja matetees nõrgunud koogipõhja mündine-vaniljene ülemeelik värskendav kooslus. Kakao, kust sina siia said? Aeglaselt, kuid väga suure meelekindlusega võtab enda koha sisse värskelt röstitud karamelliseeritud kakaooad. Kreegid ja pohlad. Hull tohuvabohu, kuid vaid heas suunas. Ahmin ja ahmin ning sellest suurepärasest lõhnakooslusest ei saa kuidagi küllalt.

Lõhn on kirjeldamatult intensiivne. Kuid kas ka maitse suudab selle reega kaasa lohiseda? Kui lõhnas pani tšilli pigem alguses võpatama, siis maitsenäsasid saputab see vankumatu järjepidevusega. Porisev kakaooa mõrkjus ja röstlinnaste trall annab teiselt poolt veel omajagu jõulisust juurde. Šokolaadiküpsisene. Lõhnas oli tunda kahtlemata rohkem magus-marjaseid-hapukaid noote.

Suur suutäis ja üksi seda suurt 0.66L pudelit degusteerida oleks parasjagu katsumus, sest alastust sinu vastu siin ei tunta. Vaadiversioonidest ilmselt ootaksin seda, et need annavad tunduvalt puuviljasust/marjasust kui saatanlikku magusust juurde. Elame ja näeme, võib-olla juba kunagi lähitulevikus.

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus