Selle aasta lambic-kroonjuveel ehk Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston

Tootja: Brouwerij 3 Fonteinen
Stiil: Gueuze
Kangus: 6.0%
Vaata lähemalt: Untappd / Ratebeer / Lambic.info

Hapusõprade jaoks selline pruulikoda ja geuzestekerij nagu 3 Fonteinen võõras nimi ei ole. Asutatud ülemöödunud sajandi lõpus, aastal 1887 peale dekadentsi algust, otse Belgia südames Berseelis. Ehk siis isegi mõned aastad enne kui esimesi ponnistusi hakkas tegema müstikat ja paranormaalsust täis Cantillon.

Nagu arvata võib, siis pruulikoja ajalugu on omajagu pikk ja hoomamatuid kannatusi täis olnud - on olnud paremaid ja halvemaid aegu. Ajalugu on selleks et õppida ja kogeda, uuesti ja paremini, targemana. Cuvée Armand & Gaston on selles mõttes väga eriline õlu, et see on ainumalt 3 Fonteineni enda poolt pruulitud ja ajatatud lambicust (2013, 2014 ja 2015 aastakäigud) kokku segatud gueuze. Mõneti on see praeguse peapruulmeistri Armandi kaabukergitus oma isale Gastonile, kes möödunud sajandi keskpaigas selle pruulikoha eelmistelt omanikelt üle võttis ja praegusele käsitlusele suuna alla pani. Ja uskuge, see õlu on eriline, omamoodi kandes edasi põlvkondade vaikuseohet kui erkust.

Hetkel on tegemist Ratebeeri TOP50 õllega oma kategoorias (gueuze) ehk pole üldse paha. Pole üldsegi paha! (muheledes)

Avades pudeli, on näha, et see õlu veel üpriski nooruseuljust täis - tahab teine vägisi ise pudelist välja ronida ja teab kuhu tormata. Õnneks jääb pärm suuremas osas pudelisse. Klaasis on pea läbipaistmatu oranž vedelik, kuhu moodustub kergelt beežikas suuremulliline ja pooleteise pöidla kõrgune pea, mis on väga-väga püsiv, mida just antud stiili puhul väga tihti ei näe.

Ninna lööb juba üsna kaugelt tugev bretilik nüanss koos kergelt sõnnikuse ja vürtsise heina, pehkinud puidu ning domineeriva tanniinise plaaniga. Esimesed lonksud ja väävline eliksiir paitab kõri nagu põrgukatla ümber tantsu löövad 12 ilmsüüta põrguinglit. Animaalne, kergelt higine nahk koos aprikooside ja kidurate metsikute õuntega, kargelt kurrutamas keldri rõskuse ja hallitusega. 12 inglit purtsutavad. Joviaalne. Alles jääb kõik, mida sa ühelt healt gueuzelt ootaksid - marjane ja maine: valged sõstrad, kergelt mädanenud tikrid ja ämblikuvõrgud.

Oivaline sümbioos koos köömnejuustu ja kergelt röstitud lambaliha tartariga.

Tähelepanekuna see, et olles ise proovinud nii väikest kui suurt pudelit, siis läheb pöial püsti just viimase peale. Ei tasu valesti aru saada, et väike pudel oleks kehvem, aga pigem iseloomutum ja kompromissitum - teistsugune ja hoopis selline rahulikum, gastonlikum kogemus. See on muidugi juba ammu teada, et lambicud ajatuvad suuremates pudelites paremini ja näitavad paremat iseloomu.

Jah, pole üldsegi paha!

Eelnevad postitused:

comments powered by Disqus